Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1493kj/357 kcal; Zsír 1,5 g; ebből telítetlen zsírsavak 0,36 g; Szénhidrát 73 g; ebből cukrok 3,5 g; Fehérje 12,5 g; Só 1,2 g
A durum búza a mediterrán vidékről származik, mely egy különálló búzafaj, nem pedig egy őrlési, vagy szétválasztási technológia elnevezése.
A hagyományossal ellentétben gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Magas koncentrátumban tartalmaz aminosavakat, A-B-E vitaminokat és magasabb a fehérjetartalma is.
Keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. A durum tészta fogyasztása után csak fokozatosan oldódnak ki a szénhidrátok.
Magas fehérje tartalma miatt lisztjéhez nem szükséges tojás hozzáadása tésztakészítéshez, így jól alkalmazható koleszterin szegény diétában is. Emellett a tápértéke mégis magasabb mint a megszokott tésztáké.
Mivel rosttartalma magasabb mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.
A zöldséges tészta megjelenése, illata, állaga már magában is hívogató. Csodálatosan mutat és egy átlag ebéd hangulatát, minőségét is emelni tudja.
Egészséges vitaminjai, nyomelemei és alacsony szénhidráttartalma által jó barátunk lehet mind az egészséges étrend, mind a kímélő - cukorbeteg - étrendek kialakításánál.
A durum liszt szénhidráttartalma 76 g/100 g, míg például a sárgarépáé 6,8 g/100 g. Ha 1 kg liszthez, hozzáadunk 300 g sárgarépapürét, akkor a szénhidrát tartalma nagy mértékben csökken, míg az élvezeti értéke megmarad
Főzési útmutató
Enyhén sós forrásban lévő vízbe öntsük bele a tésztát. Néha kevergessük meg. Teszteltük és a címke leírás ellenére elegendő csak 3-4 percig főzni, hogy "á la dente" legyen. Szűrjük le és keverjük a szószhoz, vagy tálaljuk a szükséges feltéttel.
Gyártó: Míves Tészta Manufaktúra Kft.
2131. Göd, Béke út 22.
Származási hely: Magyarország