Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia 1505kj/355 kcal; Zsír 1,4 g; ebből telítetlen zsírsavak 0,3 g; Szénhidrát 73 g; ebből cukrok 2,5 g; Fehérje 12,6 g; Só 1,2 g
A durum búza a mediterrán vidékről származik, mely egy különálló búzafaj, nem pedig egy őrlési, vagy szétválasztási technológia elnevezése.
A hagyományossal ellentétben gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Magas koncentrátumban tartalmaz aminosavakat, A-B-E vitaminokat és magasabb a fehérjetartalma is.
Keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. A durum tészta fogyasztása után csak fokozatosan oldódnak ki a szénhidrátok.
Magas fehérje tartalma miatt lisztjéhez nem szükséges tojás hozzáadása tésztakészítéshez, így jól alkalmazható koleszterin szegény diétában is. Emellett a tápértéke mégis magasabb mint a megszokott tésztáké.
Mivel rosttartalma magasabb mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, ezért a cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető.
A zöldséges tészta megjelenése, illata, állaga már magában is hívogató. Csodálatosan mutat és egy átlag ebéd hangulatát, minőségét is emelni tudja.
Egészséges vitaminjai, nyomelemei és alacsony szénhidráttartalma által jó barátunk lehet mind az egészséges étrend, mind a kímélő - cukorbeteg - étrendek kialakításánál.
A durum liszt szénhidráttartalma 76 g/100 g, míg például a sárgarépáé 6,8 g/100 g. Ha 1 kg liszthez, hozzáadunk 300 g sárgarépapürét, akkor a szénhidrát tartalma nagy mértékben csökken, míg az élvezeti értéke megmarad.
Főzési útmutató
Ez a Míves Cérnametélt, sokkal kevesebb a főzési igénye ennek a tésztának az átlagos bolti változatokhoz képest. A leírás szerint 1-2 percig kellene főzni de saját tapasztalat alapján, ahogy felforr az enyhén sós főzőlé, beledobjuk a tésztát, lefedjük, kikapcsoljuk a főzőlapot és 10 percig pároljuk. Ha indukciós lapon készül vagy gáztűzhelyen, akkor maradhat a helyén, ha elektromos akkor vegyük le a platformról.
Gyártó: Míves Tészta Manufaktúra Kft.
2131. Göd, Béke út 22.
Származási hely: Magyarország