Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
Blog

Sokszínű tésztavilág

Hajni
Hajni
2022.01.20 15:32
Sokszínű tésztavilág

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy imádunk enni. A tészta ételekért pedig egyenesen rajongunk. Saját háztartásomban több éve átálltam már a durum liszt használatára és a vásárlásnál is mindig ügyelek arra, hogy durum tésztát vegyek. A hagyományos lisztekkel ellentétben gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. Koleszterinszegény diétába, vegánoknak és cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető, mert lassabban emeli a vércukorszintet és magas fehérjetartalma miatt nem szükséges tojás az elkészítéséhez.

 

Két éve viszont rátaláltam valami nagyon különlegesre, a zöldséges tésztára. Ezeknek a tésztáknak 30%-a zöldség, általában spenót, sárgarépa, paradicsom és cékla. Hagyományos, pihentetett, kíméletesen szárított és nem tartalmaz tojást, mert a további alapanyag a durum liszt, az oliva olaj és a só. Ennyi és semmi több! Viszont a formák és a színek, amiket ki lehet belőle hozni már jóval meghaladja az alap tésztafogyasztók elvárásait. Egyik kedvencem a szélesmetélt, a lehető legszélesebb formában. Fantasztikus ételek készíthetőek belőle és ha még színekkel is feldobjuk még ínycsiklandozóbbá tudjuk varázsolni könnyű vacsoránkat vagy ebédünket. Nem csak enni de főzni is szeretek és lenyűgöző eredményeket lehet elérni a zöldséges tészták használatával. Éppen ezért szeretnék pár ötletet megosztani, illetve kombinációkat ajánlani termékkínálatunkból.

 

Vargányás vagy paradicsomos pestos szélesmetélt

Egy magasfalú serpenyőben felmelegítem a vargányás gombakrémet vagy a paradicsomos pestot (kicsit higíthatjuk a tészta főzőlevével), majd összekeverem az enyhén sós vízben fogkeményre főzött zöldséges tésztával. Tálalásnál reszelek rá sajtot, ha lehet keményebb fajtát pl. parmezánt vagy etyekhegyi sajtot és meglocsolhatjuk vargányás olivaolajjal is. 

 

Fokhagymás spagetti

A konfitált fokhagymát felhevítem egy magas falú serpenyőben, ízlés szerint chilivel fűszerezhetjük, majd összekeverem az enyhén sós vízben fogkeményre főzött zöldséges spagettivel. Tálalásnál locsolhatunk rá még egy kevés oliva-, vagy dió olajat.


 

Füstös-fűszeres csirkés spagetti

Magas falú serpenyőben olivaolajon lepirítok egy fél fej vöröshagymát, hozzáadom a már korábban befűszerezett csirkemellcsíkokat, jó ha 1-2 órát pácoltuk előtte. Ezt is lepirítom, majd hozzáadok tejszínt és ízlés szerint a füstös chili szószból löttyintek egy keveset hozzá. Összekeverem a fogkeményre főzött spagettivel vagy szélesmetélttel, tálalásnál kemény sajtot reszelek a tetejére és megszórom egy kevés frissen őrölt borssal.

 

Bazsalikomos tökmagkrémes szélesmetélt

Magasfalú serpenyőben felhevítem a bazsalikomos tökmagkrémet és öntök hozzá egy keveset a tészta főzőlevéből. A fogkeményre főzött szélesmetéltet összekeverem a szósszal, tálalásnál kemény sajtot reszelek a tetejére.

Nagyon hasonlít a pestos tésztára, megítélésem szerint ez a magyar változata.

Lábjegyzet: öblítsük el a tökmagos edényeket, mielőtt a mosogatógépbe tesszük, különben a tökmag darabkákat még sokáig viszontláthatjuk a tiszta edényeken!